Rijexamen op de schop....


Geschreven door RTL Nieuws

Het behalen van je rijbewijs gaat veranderen. Voortaan wordt het verplicht om eerst rijonderwijs te hebben genomen voordat iemand mag afrijden. Ook worden er van tevoren leerdoelen vastgesteld en gaat de wijze van examineren veranderen.

Aanleiding voor de maatregelen zijn misstanden in de rijschoolbranche en het relatief lage slagingspercentage. Op dit moment slaagt 52 procent in één keer voor het praktijkexamen. Bij het theorie-examen ligt dit percentage nog lager, daar gaat het om 39 procent van de kandidaten dat direct slaagt. 


De bedoeling van de maatregelen is niet alleen dat die percentages omhooggaan. Ook moeten de aanpassingen ervoor zorgen dat de hoeveelheid verkeersongevallen onder beginnende bestuurders vermindert.

 

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers vind dat er moet worden opgetreden tegen misstanden in de branche. "Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je bewust te vroeg laten afrijden, lespakketten die de indruk geven dat je 'snel' je rijbewijs kunt halen. Ik vind dat deze misstanden moeten worden aangepakt."

"Daarom zijn we vanuit het ministerie aan de slag gegaan met een pakket dat verbeteringen moet aanbrengen in de rijopleiding. Bijkomend voordeel is dat we verwachten dat jongeren hierdoor eerder slagen voor hun rijbewijs", zegt Harbers.


Rijopleiding verplicht

Het grootste verschil is dat het volgen van een rijopleiding verplicht wordt, op dit moment is namelijk alleen nog het examen verplicht. Ook wordt voor iedereen duidelijker wat leerlingen moeten kunnen om een rijbewijs te halen. Er zal voortaan worden gewerkt met leerdoelen, die nog voor de zomer concreet moeten worden gemaakt. Gedacht kan worden aan om tijdens de opleiding in het donker of 130 kilometer per uur te hebben gereden. Ook het bespreken van 'sociaal rijgedrag' hoort hierbij. 

Voor het nieuwe rijonderwijs is ook nagedacht over de volgorde waarop leerlingen kennismaken met het verkeer. Het rijonderwijs zal worden opgeknipt in vier fasen, waarbij in iedere fase complexere situaties worden geoefend. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, foto ter illustratie.

Voorlopig blijft het aantal examens gelijk: zowel het theorie-examen als praktijkexamen blijft bestaan. Door verschillende betrokken partijen zoals het CBR en ook vanuit de branche wordt nog advies uitgebracht of dit moet worden uitgebreid.


Strengere eisen rijinstructeurs

Ook de eisen voor rijinstructeurs zullen worden aangescherpt. Op dit moment is voor hen alleen een examen verplicht om hun bevoegdheid te halen. Maar met de nieuwe wet- en regelgeving worden rijinstructeurs verplicht om een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut.

De voorgestelde wijzigingen brengen kosten met zich mee, die naar verwachting worden betaald door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs. Er wordt op dit moment uitgezocht hoe de kosten voor leerlingen zo gelijk mogelijk kunnen blijven. 

Leer verder

Contact ons

 
 
 
 
unsplash